U srcu centralnih italijanskih Alpa, unutar regije Alta Valltelina, na nadmorskoj visini od 1.225 – 3.012 m, smestio se mali alpski gradić – Bormio, koje je sa tri strane okruženo sa oštrim masivima. Bormio je odavno poznat po svojim kupalištima i termalnim kupkama, nudi mnoštvo sportskih aktivnosti tako da možete uživati u ekstremnim, ali i manje ekstremnim sportovima, dok će Vas gastronomska ponuda sigurno oduševiti. Skijalište je smešteno na jednom brdu i na njega se može popeti pomoću dve gondole. Obe gondole sa lakoćom voze do najvišeg vrha skijalita – Cimo Bianco (3.012 m). Brmio ima preko 40 km staza, većina staza ima veliki vertikalni pad i prilično je uskatako da ne pogoduje početnicima, pa samim tim i ne čudi da Bormio pruža idealne uslove za održavanje takmičenja u FIS Svetskom kupu. Trke muškog spusta u Bormiu, Kitzbuhelu, Wengenu i Lake Louise čine 4 klasika Svetskog kupa u skijanju i najpoznatija takmičenja u ovoj disciplini. Plavih staza gotovo da i nema, ne računajući dve ili tri manje spojnice koje se spajaju sa crvenim stazama. Velika većina staza su crvene i crne.

Cela mreža skijališta je dobro pokrivena veštačkim osneživanjem pa je duga sezona skijanja zagarantovana. Iznad Bormia se nalazi nacionalni park Stelvio, čiji je jedan od najupečatljivijih delova prevoj Passo Stelvio, na 2.780 m, dostupan kolima uskim i zastrašujućim putem sa  po četrdesetak serpentina na obe strane prevoja. Iznad prevoja se nalazi Stelvio glečer, koji zahvaljujući dobrim snežnim uslovima omogućava skijanje i leti. Glečer nije posebno lep, ali su snežni uslovi odlični tokom letnjih meseci zbog čega tada veliki broj alpskih reprezentacija trenira ovde. Do Bormia nije baš jednostavno stići. Skoro sva skijaška mesta u ovoj regiji leže u dolinama okruženim visokim vrhovima Alpa, a da bi se došlo do njih potrebno je preći planinske prevoje koji su uglavnom zatvoreni u zimskim mesecima (Passo Stelvio, Passo San Marco, Passo del Mortirolo, Passo del Gavia, Passo di S.Matria i Passo dellla Farcola). Tako da zimi preostaje samo put od Milana preko Tirana do Bormia.


Kao i svake sezone turistička agencija “ELITE TRAVEL” je izabrala za vas aranžmane nekoliko renomiranih turoperatora, na osnovu dugogodišnje saradnje i pozitivnih iskustava. Veliki izbor hotela različitih kategorija možete pogledati na sajtovima organizatora putovanja koje preporučujemo, a za sve dodatne informacije: pomoć u odabiru destinacije, hotela, gratisi za decu, pogodnosti prilikom plaćanja… obratite se turističkoj agenciji ”ELITE TRAVEL”.

Napominjemo da su cene koje su istaknute kod organizatora putovanja važeće i u Turističkoj agenciji ”ELITE TRAVEL”.


ARANŽMANI → BORMIO ITALIJAPONUDA BORMIO 1