pariz-city-lightsPariz je glavni grad Francuske, na obalama reke Sene, sa 2.125.246 stanovnika. Centar kulturnog, političkog, industrijskog i trgovačkog života cele države, a pored toga je centar umetnosti i mode čitavoga sveta. Sve vrste industrije, posebno modni artikli, parfemi, nakit, igračke, hemikalije, automobili, avioni i dr. U Parizu se nalaze dva međunarodna aerodroma – Charles de Gaulle i Orly, i aerodrom za domaći saobraćaj Le Bourget.
Zaštitni znak Pariza su sjajne široke ulice (bulevari i avenije) i trgovi, a poznati delovi grada su: Montparnasse, Montmartre – brežuljak poznat kao umetnička četvrt, a nalazi se na 126 m nadmorske visine, i predstavlja najvišu tačku Pariza, Moulin Rouge, Folies Bergère, studentski Quartier Latin.
Poznati parkovi u Parizu su: Tuileries, Champs-Élysées, Luxembourg, Bois de Boulogne, groblje Père-Lachaise, znamenita konjska trkališta (Longchamp, Auteuil).
Među kulturnim i obrazovnim ustanovama su Univerzitet Sorbonne, koji je osnovan 1253., a godine 1970. podeljen je u 13 manjih fakulteta, konzervatorij, École des Beaux-Arts i druge visoke škole; mnoga pozorišta (Opéra, Comédie-Française, osnovano 1680.), muzeji Louvre Luxembourg, nacionalna bibilioteka.