RESAVSKA PEĆINA → VODOPAD VELIKI BUK → SPOMENIK PRIRODE LISINE → DESPOTOVAC → PARK MAKETA DESPOTOVAC → MANASTIR MANASIJA

TERMIN PUTOVANJA:USKORO

INFORMACIJE I REZERVACIJE:
065/23-25-627
komercijala@elitetravel.co.rs

Putovanje ne bira vreme i svaki trenutak pravi je trenutak za nova putovanja i iskustva. Mi Vam predlažemo da sa nama krenete na neko od mnogih nezaboravnih putovanja koja smo spremili za Vas.

Upoznaj Srbiju i Resavski kraj na putovanju “Biseri Gornje Resave”. Posetićemo manastir Manasiju, jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture. Obićićemo jedinstvenu turističku ponudu Despotovca, Park maketa, jedinstveni park takve vrste u Srbiji. Uživaćemo u čarima Resavske pećine i prirodnim lepotama i bajkovitom okruženju Spomenika prirode Lisine sa vodopadom Veliki Buk tj. Vodopad Lisine kako ga još nazivaju.

Putovanja su kreirana iz našeg ugla, sa više od 20 godina iskustva u organizaciji putovanja koja podrazumevaju kvalitet, iskusne vodiče, vozače, lagani ritam i uživanje u samom doživaljaju puta. 

NE PUTUJEMO RADI PUTOVANJA, PUTUJEMO RADI UŽIVANJA!


PROGRAM PUTOVANJA:
NOVI SAD → RESAVSKA PEĆINA → LISINE → DESPOTOVAC → MANASTIR MANASIJA NOVI SAD

Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod „Lokomotive“ na Železničkoj stanici u 06:00 sati. Putuje se preko Beograda, Velike Plane i Despotovca.  Obilazak jedne od najstarijih ispitanih pećina u našoj zemlji, Resavske pećine. Resavska pećina je jedinstven speleološki objekat. Otkrivena je 1962. godine, nakon 10 godina ispitivanja i uređivanja otvorena je za posetioce 22. aprila 1972. godine. Istraživanja su izvodili speleolozi iz Novog Sada i Beograda na čelu sa prof. dr. Jovanom Petrovićem. Ispitano je oko 4.500 metara hodnika, prohodna staza za posetioce je duga 800 metara. Spiralna staza kojom se kreću posetioci prolazi kroz 8 dvorana smeštenih u dva nivoa.

→ Sledeća stanica na našem putovanju je vodopad Veliki Buk, poznat i po nazivu Vodopad Lisine. Izvor Veliko vrelo i vodopad Veliki buk nalaze se u podnožju planine Beljanice. Zaštićeni su Uredbom Vlade Republike Srbije, kao Spomenik prirode Lisine koji predstavlja osobenu znamenitost fonda geo nasledja Srbije. Vodopad predstavlja jedinstvenu pojavu među akumulativnim bigrenim vodopadima Srbije. Slobodno vreme za uživanje u bajkovitom okruženju Spomenika prirode Lisine i za osveženje ili individualni ručak u restoranu u neposrednoj blizini vodopada.

→ Putovanje nastavljamo odlaskom do Despotovca i idemo u Park maketa. Park Minijatura je jedinstvena turistička ponuda i jedinstveni je park takve vrste u Srbiji. Trenutna postavka srednjovekovnih manastira i naših srpskih kuća su verne replike urađene u srazmeri 1:17. U park je uloženo puno truda što se vidi i u malim detajlima koji se lepo uklapaju u mesto.

→ Poslednja stanica na našem putovanju je manastir Manasija. Manastir Manasija je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjevekovne kulture i pripada Moravskoj stilskoj grupi. Manastir je zadužbina Despota Stefana Lazarevića i izgrađena je između 1407. i 1418. godine. Odmah po osnivanju Manasija je postala kulturni centar despotovine. Resavska književna škola bila je čuvena po svojim prepisima i prevodima i posle pada despotovine. Manastirski kompleks se sastoji od crkve, trpezarije i utvrđenja sa 11 kula, od kojih je najveća  DONŽON ili Despotova kula. Slobodno vreme do polaska. Dolazak u Novi Sad na mesto polaska u večernjim satima.


Program putovanja (PDF): USKORO1 DAN / IZLET / AUTOBUSOM

TERMIN PUTOVANJAOSNOVNA CENA ARANŽMANA
USKORO2.790,00 dinara

U OSNOVNU CENU ARANŽMANA JE URAČUNATO:

 • Prevoz udobnim turističkim autobusom na navedenoj relaciji,
 • Obilazak turističkih lokaliteta navedenih u programu putovanja,
 • Taksa za ulazak i posetu Spomeniku prirode Lisine,
 • Licencirani turistički vodič i
 • Troškovi organizacije putovanja.

U OSNOVNU CENU ARANŽMANA NIJE URAČUNATO (PRIJAVA I UPLATA U AGENCIJI):

 • Ulaznica za Park maketa Despotovac: 150 dinara
 • Ulaznica za Resavsku pećinu: 350 dinara
 • Agencija ne snosi odgovornost promene cene ulaznica na lokalitetima u odnosu na dan izlaska programa – cena ulaznica je podložna promeni.

NAPOMENE:

 • Prijava i rezervacija bez rizika, uplata 500 dinara prilikom rezervacije, a ostatak iznosa 10 dana pred put. U slučaju otkaza aranžmana od strane Agencije usled više sile, sva uplaćena sredstva vraćaju se u celosti.
 • Prema Zakonu o turizmu, čl. 79, Garancija putovanja se ne odnosi na jednodnevne izlete tj. putovanja kraća od 24 sata.
 • Cena aranžmana ne obuhvata individualne troškove – nepomenute usluge.

Aranžman je rađen na bazi od minimum 30 prijavljenih putnika i usled nedovoljnog broja putnika Agencija ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska. Agencija zadržava pravo promene redosleda pojedinih sadržaja u programu.


Mole se putnici da se pre zaključivanja Ugovora o putovanju upoznaju sa programom putovanja i napomenama, kao i posebnim napomenama koje mogu pročitati na sajtu Agencije (www.elitetravel.co.rs). Posebne napomene su sastavni deo Programa putovanja.


Posebne napomene (PDF): POSEBNE NAPOMENE


Program “Biseri Gornje Resave”, zaveden je pod rednim brojem 02 u knjizi evidencija programa turističkih putovanja na osnovu izmena Zakona o turizmu. Cenovnik br. 1 od 02.03.2021. Šifra programa: SRB – BGR 01.


Organizator izleta je turistička agencija “ELITE TRAVEL” Novi Sad