TVRĐAVA MAGLIČ → PETROVA CRKVA → MANASTIR SOPOĆANI → MANASTIR ĐURĐEVI STUPOVI → NOVI PAZAR

TERMIN PUTOVANJA:USKORO

INFORMACIJE I REZERVACIJE:
065/23-25-627
komercijala@elitetravel.co.rs


Putovanje ne bira vreme i svaki trenutak pravi je trenutak za nova putovanja i iskustva. Mi Vam predlažemo da sa nama krenete na neko od mnogih nezaboravnih putovanja koja smo spremili za Vas.

Upoznaj Srbiju na putovanju “Stara Raška”. Raška oblast, odnosno Stara Raška ili samo Raška, geografsko-istorijska je oblast, koja je dobila ime po starom gradu Rasu, prestonici srednjovekovnih srpskih vladara. Na putu do Raške uživaćemo u prirodnim lepotama “Doline jorgovana” i u pogledu na srednjovekovnu tvrđavu Maglič. Posetićemo manastir Sopoćani koji je sagradio kralj Uroš, manastir Đurđevi Stupovi koji je podigao župan Stefan Nemanja, kao i crkvu svetih Apostola Petra i Pavla, u narodu poznatiju kao Petrova crkva, koja važi za najstariju crkvu na Balkanu i u njoj je kršten i Rastko Nemanjić – Sveti Sava. Obićićemo i Novi Pazar, administrativni centar Raške oblasti i grad gde se prepliću Istok i Zapad, staro i novo, Islam i Hrišćanstvo.

Putovanja su kreirana iz našeg ugla, sa više od 20 godina iskustva u organizaciji putovanja koja podrazumevaju kvalitet, iskusne vodiče, vozače, lagani ritam i uživanje u samom doživaljaju puta. 

NE PUTUJEMO RADI PUTOVANJA, PUTUJEMO RADI UŽIVANJA!


PROGRAM PUTOVANJA:
NOVI SAD → NOVI PAZAR → NOVI SAD

Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod „Lokomotive“ na Železničkoj stanici u 05:00 sati. Putuje se autoputem preko Beograda do Čačka, i magistralom preko Kraljeva do Novog Pazara. Vožnja “dolinom Jorgovana” uz zanimljive priče, a jedna od njih je da je čitavom dolinom reke Ibar posađeno mnoštvo Jorgovana kako bi budućoj kraljici, francuskoj princezi, srpski kralj Uroš i njen suprug za doček priredio nesvakidašnji poklon, a nova domovina podsećala na rodnu Francusku. Pauza pored Ibra za panoramsko razgledanje i slikanje srednjovekovne tvrđave Maglič.

→ Po dolasku odlazak do manastira Sopoćani. Manastir Sopoćani sagradio je kralj Uroš 1260. godine. Osnovnu vrednost Sopoćana predstavljaju freske koje su prvobitno zahvatale 760 kvadratnih metara. Najpoznatija freska je Smrt Bogorodice, koja obuhvata 40 kvadratnih metara. UNESCO je ovaj manastir zbog izuzetne vrednosti uvrstio na listu svetske kulturne baštine 1979. godine. Veruje se da se ovde nalaze najlepše freske na svetu iz 13. veka. Nedaleko od manastira nalazi se izvor reke Raške koji predstavlja izuzetnu prirodnu lepotu. Obilazak manastira.

→ Putovanje nastavljamo odlaskom do jednog od najstarijih srpskih manastira, manastira Đurđevi stupovi. Manastir Đurđevi stupovi koji je podigao župan Stefan Nemanja 1171. godine zaštićen je od strane UNESCO-a. O posebnom značaju manastira govori njegov izuzetan položaj na vrhu uzvišenja, kao i posebna arhitektura crkve Sv. Đorđa sa dva stuba koji su dali kasniji naziv manastiru. Obilazak manastira.

→ Nakon obilaska manastira idemo do centra Raške oblasti Novog Pazara. Novi Pazar je mesto gde se prepliću Istok i Zapad, staro i novo, Islam i Hrišćanstvo. Slobodno vreme za fakultativni ručak, kupovinu ili individualno upoznavanje grada. Odlazak u šetnju i razgledanje centra grada uz pratnju vodiča: Amir Agin han, Sebilj, kuća Čavića, Trg Gazi-Isa Bega Isakovića, Lejlek Džamija… Poslednja stanica na našem putovanju je Petrova crkva. Crkva svetih Apostola Petra i Pavla, u narodu poznatija kao Petrova crkva, datira iz kraja 9. veka. Važi za najstariju crkvu na Balkanu. U ovoj crkvi je kršten i Rastko Nemanjić – Sveti Sava. Polazak za Novi Sad i dolazak na mesto polaska u kasnim večernjim satima.


Program putovanja (PDF): USKORO1 DAN / IZLET / AUTOBUSOM

TERMIN PUTOVANJAOSNOVNA CENA ARANŽMANA
USKOROUSKORO

U OSNOVNU CENU ARANŽMANA JE URAČUNATO:

  • Prevoz udobnim turističkim autobusom na navedenoj relaciji,
  • Obilazak turističkih lokaliteta navedenih u programu putovanja
  • Licencirani turistički vodič i
  • Troškovi organizacije putovanja.

NAPOMENE:

  • Prijava i rezervacija bez rizika, uplata 500 dinara prilikom rezervacije, a ostatak iznosa 10 dana pred put. U slučaju otkaza aranžmana od strane Agencije usled više sile, sva uplaćena sredstva vraćaju se u celosti.
  • Prema Zakonu o turizmu, čl. 79, Garancija putovanja se ne odnosi na jednodnevne izlete tj. putovanja kraća od 24 sata.
  • Cena aranžmana ne obuhvata individualne troškove – nepomenute usluge.
  • Zbog specifične epidemiološke situacije moguće je da neki turistički lokaliteti ne rade i ne primaju turističke posete. U slučaju da je u ceni aranžmana ulaznica za turistički lokalitet koji ne radi, novac za ulaznice biće vraćen. Takođe, postoji mogućnost promene dozvoljenog kapaciteta putnika u turističkim autobusima, a takve promene mogu uticati i na cenu aranžmana. Tokom nestabilne epidemiološke situacije moguće su promene i korekcije u realizaciji putovanja, o čemu će putnici biti blagovremeno obavešteni, ukoliko dođe do istih. Agencija Elite Travel zadržava pravo u zavisnosti od objektivne situacije da izmeniti pojedine stavke iz programa putovanja radi organizovanja što bezbednijeg i kvalitetnijeg putovanja.

Aranžman je rađen na bazi od minimum 30 prijavljenih putnika i usled nedovoljnog broja putnika Agencija ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska. Agencija zadržava pravo promene redosleda pojedinih sadržaja u programu.


Mole se putnici da se pre zaključivanja Ugovora o putovanju upoznaju sa programom putovanja i napomenama, kao i posebnim napomenama koje mogu pročitati na sajtu Agencije (www.elitetravel.co.rs). Posebne napomene su sastavni deo Programa putovanja.


Posebne napomene (PDF): POSEBNE NAPOMENE


Program “Stara Raška”, zaveden je pod rednim brojem 03 u knjizi evidencija programa turističkih putovanja na osnovu izmena Zakona o turizmu. Cenovnik br. 1 od 10.04.2021. Šifra programa: SRB – SR 01.


Organizator izleta je turistička agencija “ELITE TRAVEL” Novi Sad