1. DAN PUTOVANJA:
NOVI SAD → TRONOŠA → TRŠIĆ → SUNČANA REKA → LJUBOVIJA

Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod „Lokomotive“ na Železničkoj stanici u 08:00 sati. Putuje se preko Šapca do Tronoše. Manastir Tronoša nalazi se 17 km od Loznice. Po predanju, izgradnja manastira se vezuje za kralja Dragutina, koji je počeo podizati manastir, ali ga je smrt pretekla, pa ga je završila njegova žena Katarina 1317. godine. Tokom Turskog perioda Tronoša je nekoliko puta paljena, rušena i pljačkana. Ponovo je podignuta 1559. godine. Manastir je spaljen 1813. godine, a obnovljen je 1833. godine uz pomoć kneza Miloša Obrenovića. Manastirska crkva posvećena je Vavedenju Presvete Bogorodice. Obilazimo manastir.

Sledeća stanica na našem putovanju je selo Tršić. Selo Tršić je rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika i pisma. Ceo kompleks predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom i ima posebnu kulturnu i turističku vrednost, kroz njega protiče rečica Žeravija.  U njemu se nalaze Muzej jezika i pisma, Galerija, Gostinska kuća, kaligrafska radionica, Muzej Vukovih sabora, Kuća pisaca, crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, vajati u kojima su smeštene radionice za  stare zanate. Kao posebna celina u okviru kompleksa izdvaja se Vukovo imanje na kom se nalazi Vukova spomen kuća. Tršić i Tronoša proglašeni su zaštićenim područjem, odnosno, kulturnim predelom II i III stepena zaštite.

Nakon razgledanja nastavak putovanja do Sunčane Reke. Na desnoj obali reke Drine, između planine Gučevo i Majevice, u Banji Koviljači, nalazi se Etno selo “Sunčana Reka”. Etno selo “Sunčana Reka” pruža jedinstvenu oazu za odmor, opuštanje, sport i rekreaciju, koja je i te kako potrebna ljudima koji su opterećeni svakodnevnim obavezama, ubrzanom tempu života, izloženi su stresu i nemaju dovoljno vremena da se posvete sebi i svojoj porodici. Slobodno vreme za odmor na obali reke Drine, za uživanje u sadržajima kompleksa ili za piće i ručak u restoranu.

Posle Sunčane Reke putujemo ka Ljuboviji. Po dolasku smeštaj u hotel. Slobodno vreme za kupanje u bazenu (ukoliko vremenski uslovi dozvole). Večera. Noćenje.


2. DAN PUTOVANJA:
LJUBOVIJA → BAJINA BAŠTA → MANASTIR RAČA → REKA VRELO KRSTARENJE PERUĆAČKIM JEZEROM I DRINOM OVČAR BANJA →  NOVI SAD

Doručak. Posle doručka napuštanje hotela i polazak ka Bajinoj Bašti. Usput ćemo stati kako bi fotografisali Kućicu na steni (Kućicu na Drini) koja predstavlja autentični simbol malog grada Bajine Bašte. Zatim odlazak u manastir Rača. Manastir Rača je udaljen od Bajine Bašte 6 km. Nalazi se na desnoj obali rečice Rače, Drinine pritoke, na visoravni okruženoj sa svih strana ograncima planine Tare, obraslih šumom. O ktitoru i vremenu podizanja manastira govori zapis: „V leto tisuć dvesto sedamdeset šesto mladi kralj Dragutin, praunuk Nemanje, sin Uroša pervog, izbra ovo mesto i na njemu sozda Raču, sveto zdanje…“. Današnji izgled crkve potiče iz 1836. godine. Manastr Rača je i rasadnik najtaletovanijih monaha u SPC, a jedan od njih je bio i Njegova Svetost patrijarh srpski Gospodin Pavle. Za vreme drugog svetskog rata ovde je od Nemaca sklonjeno Miroslavljevo Jevanđelje, najstarija srpska knjiga napisana u 12. veku. Deo svetih mošti Kralja Dragutina odnedavno se nalaze u ovom hramu.

Nakon razgledanja manastira putovanje nastavljamo odlaskom do reke Vrelo. Reka Vrelo se nalazi na desnoj obali Drine, u naselju Perućac. Duga je samo 365 metara i važi za jednu od najkraćih reka u Evropi. Pošto njen tok ima isto onoliko metara koliko godina ima dana naziva se još i „Reka godina“. Reka Vrelo nastaje od jakog kraškog vrela Perućac na nadmorskoj visini od 234 metra u podnožju planine Tare. Na kraju svog kratkog toka uliva se u Drinu vodopadom visine 14 metara. Iako, vrlo kratka, ova rečica poseduje sve ono što imaju i one mnogo veće reke – veliki moćni izvor, jedan ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj obali, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali, tri mosta, mini hidroelektranu… Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom i mladicom. Po humkama i obalama Vrela rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brest, crna zova, orah… Na ovoj reci od 1927. godine radi mini-hidroelektrana „Vrelo“. Slobodno vreme i uživanje u prirodnim lepotama.

Putovanje nastavljamo odlaskom na Perućačko jezero. Jedno od najpoznatijih jezera naše zemlje, na kojem svoje godišnje odmore vole da provode mnogi, nosi ime Perućac. Ime je dobilo po obližnjem istoimenom mestu, koje pripada kao i jezero opštini Bajina Bašta. Ta čuvena reka Drina, koja u svom kanjonu krije i dubine od 1000 metara, te je prema tome jedan od većih kanjona po dubini u Evropi, ta reka koja je jedno od većih prirodnih bogatstva koje naša zemlja ima, ona je ujedno zaslužna i za nastanak ovog prelepog jezera koje svake godine na svoje prekrasne obale mami sve veći broj posetilaca. Nastalo je veštačkim putem – pregrađivanjem toka reke Drine, prvenstveno zbog potrebe hidroelektrane „Bajina Bašta“, od koje je udaljeno nekih 7 kilometara. Krstarenje Perućačkim jezerom i Drinom u trajanju od 2 sata uz ručak na brodu. Po završetku krstarenja nastavak puta autobusom.

Sledeća stanica na našem putovanju je Ovčar Banja. U srcu Ovčarsko-kablarske klisure, okružena zelenilom prostranih šumskih kompleksa izvire termo-mineralna voda Ovčar Banje. Pored termo-mineralnih izvora koji se koriste u terapiji, ova banja je jedinstvena u Srbiji jer se nalazi u  predelu  izuzetnih odlika, okružena rekom, jezerima i nepreglednim zelenilom planina Ovčar i Kablar. Slobodno vreme do polaska za Novi Sad. Povratak na mesto polaska u večernjim satima.


Program putovanja (PDF): USKORO