PROGRAM PUTOVANJA:
NOVI SAD → MANASTIR MESIĆ → VRŠAC → VINARIJA VINIK → VRŠAČKA KULA → NOVI SAD

→ Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod „Lokomotive“ na Železničkoj stanici u 07:00 sati. Putuje se magistralom preko Zrenjanina i Vršca do manastira Mesić. Jedan je od najznačajnijih manastira u jugoistočnom Banatu, nastao najverovatnije u 15. veku, mada ga po lokalnoj legendi osniva 1225. godine Arsenije Bogdanović Hilandarac koga je lično Sv. Sava postavio za igumana manastira. U crkvi posvećenoj Sv. Jovanu Krstitelju, nalaze se ostaci fresaka iz 1743. godine. U manastiru se, na Bogorodičinom tronu, nalazi ikona poznata kao ”Dostojno Jest” kojoj se pridaje čudotvorna moć. Potiče sa Svete gore Atonske a u manastir je doneta 1803. godine. Obilazak manastira.

→ Nakon obilaska manastira idemo do centra Vršca. Jedan od najlepših banatskih gradova. Nalazi se u jugoistočnom delu Vojvodine, uz ivicu Panonske nizije, u podnožju i na obroncima Vršačkih planina sa kojih se spušta svež planinski vazduh. Obilazak centra grada: Vladičanski dvor – građen od 1757.-1760. godine, Saborni hram, Gradska kuća, Katedrala, Sterijina kuća… Poseta Apoteci na „stepenicama“, najstarijoj apoteci na Balkanu u kojoj je 1784. godine otvorena prva vršačka apoteka “Kod spasitelja” i gde su izloženi predmeti iz oblasti istorije zdravstva. Poseta Gradskog muzeja – Konkordija koji broji preko 250.000 eksponata u nekoliko stručnih odeljenja.

→ Putovanje nastavljamo odlaskom do vinarije Vinik. Porodična mala vinarija, koja se nalazi u Vršcu, jednom od najpoznatijih vinogradarskih krajeva u Srbiji i jedini registrovani vinski proizvodni podrum u gradu Vršcu od 980 koliko ih je bilo pre 100 godina. Degustacija vina uz priče i stihove o vinu. Vitez vina najveselijoj osobi dodeljuje diplomu « Boema ». Ručak u vinariji, a celoukupni doživljaj posete vinariji zaokužiće tamburaški orkestar.

→ Poslednja stanica na našem putovanju je odlazak na Vršački breg u obilazak Vršačkog zamka (Vršačka kula). Vršačka kula, simbol ne samo grada već i cele okoline, sazidana je 1439. godine i veruje se da ju je podigao Đurađ Smederevac posle pada Smedereva sa ciljem da zaštiti svoje posede na prostoru današnje Vojvodine. Od celog utvrđenja najočuvanija je Donžon kula, visine 20m, koja je danas u potpunosti restaurirana. Slobodno vreme za fotografisanje i uživanje u prelepom pogledu na grad i na Banat do polaska. Dolazak u Novi Sad na mesto polaska u večernjim satima.


Program putovanja (PDF): VRŠAC & VINO (USKORO)