PROGRAM PUTOVANJA:
NOVI SAD → ZOBNATICA → SUBOTICA → VINARIJA VINSKI DVOR → PALIĆ → NOVI SAD

→ Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod „Lokomotive“ na Železničkoj stanici u 08:00 sati. Vožnja autoputem do Bačke Topole i magistralom do Zobnatice. Zobnatica je poznata po čuvenoj ergeli konja iz sopstvene odgajivačnice rasnih grla sa dvovekovnom tradicijom. Čitav kompleks obuhvata muzej konjarstva, galeriju umetničkih slika i nekadašnji kaštel porodice Terlei koji je danas preuređen u hotel. Obilazak ergele i šetnja pored Zobnatičkog jezera.

→ Putovanje nastavljamo odlaskom u Suboticu. Razgledanje grada šetnjom kroz gradsko jezgro: Gradska kuća iz 1912. godine koja dominira najužim centrom grada, građena u stilu mađarske secesije i bogato ukrašena „Žolnai“ keramikom, podignuta na mestu prvobitne barokne gradske kuće, Palata Rajhl – jedan od najlepših  secesijskih objekata, Gradska biblioteka, dve fontane od „Žolnai“ keramike, takozvana Zelena i Plava fontana. Obilazak Sinagoge izgrađene 1901. godine poznate po raznobojnim vitražima… Ručak.

→ Nakon ručka putovanje nastavljamo odlaskom u vinariju Vinski Dvor. Vinski Dvor je porodična firma, čiji koreni sežu od 1856. godine, a koju je osnovala Fodor Šara. Po staroj dokumentaciji tada su posađeni prvi čokoti. Dugi niz godina su uzgajana grozđa i proizvođena vina na tradicionalan način, a 2001. godine počela je izgradnja objekata za turizam i modernizacija podruma i već 2002. godine započet je vinski turizam, koji se usavršava svake godine. Obilazimo vinariju uz degustaciju vina koju prezentuje vinski vitez iz vinskog reda Arena Zabatkienzis. Sva vina su proizvedena u podrumu Vinskog Dvora. Degustaciona sala diskretno je osvetljena sa 50 sveća.

→ Putovanje posle vinskog hedonizma nastavljamo odlaskom do jezera Palić, poznatog turističkog izletišta. Odlazak u Zoološki – botanički vrt Palić, u kom se nalazi preko 100 životinjskih i 800 biljnih vrsta iz raznih delova sveta. Šetamo pored jezera i uređenim izletištima Muški i Ženski štrand. Slobodno vreme do polaska. Dolazak u Novi Sad na mesto polaska u večernjim satima.


Program putovanja (PDF): SUBOTICA, VINO & SECESIJA (USKORO)