PROGRAM PUTOVANJA:
NOVI SAD → SMEDEREVO → ERGELA LJUBIČEVO → POŽAREVAC → VIMINACIJUM

→ Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod „Lokomotive“ na Železničkoj stanici u 07:00 sati. Putuje se autoputem preko Beograda i magistralom do Smedereva. Po dolasku poseta vile “Zlatni Breg” poznatijoj kao letnjikovac porodice Obrenović. Imanje je kupio osnivač dinastije Miloš Obrenović, a dvorski život ovde je ustanovljen za vreme kralja Milana i kraljice Natalije. U letnjikovcu je kraljevski par priređivao zabave i okupljao poznate umetnike i književnike. Oko vile se nalazi uređeni dvorski park sa jednim od najlepših pogleda na Dunav i Panonsku niziju. Zatim odlazak do Smederevske tvrđave. Obilazak srednjovekovne tvrđave koju je sagradio despot Đurađ Branković u XV veku. Smederevski grad je bio (kada se izuzmu utvrđene varoši) jedna od najvećih srednjovekovnih tvrđava u Evropi i druga srednjovekovna srpska prestonica na obali Dunava.

→ Sledeća stanica na našem putovanju je ergela Ljubičevo. Jedna od najstarijih ergelu u Srbiji, nastala  je na mestu velikog poljoprivrednog dobra „Morava“ knjaza Miloša Obrenovića, 1853. godine. Nalazi se pored reke Velike Morave.  Pretpostavlja se da je ergela nastala iz majčinske ljubavi kneginje Ljubice prema sinu Milanu koji je često bio bolestan, želeći da napravi „pribivalište daleko od gradske prašine“. Shodno tome, knjaz Miloš je naredio da se celim putem od imanja do Požarevca zasade hrastovi. Imanje je poklonio državi, a ime Ljubičevu je dao knez Mihajlo u znak sećanja na svoju majku kneginju Ljubicu (suprugu knjaza Miloša). U samom Ljubičevu je podignut  i istoimeni konak. Obilazak ergele.

→ Putovanje nastavljamo odlaskom do Požarevca. Nekada druga prestonica knjaza Miloša u 19. veku, Požarevac, je danas sedište Braničevskog okruga i Braničevske eparhije. Okružen je rekama Dunavom, Velikom Moravom i Mlavom. Naziv Požarevca se prvi put pominje u turskim tefterima iz 1467. godine. Ime Požarevca je vezano za legendu da je despot Zmaj Ognjeni Vuk (Vuk Branković), koji je vladao Slankamenom, bio napadnut od strane turskog junaka Ali – bega (istorijska ličnost iz naroda poznata kao Đerzelez Alija). Panoramsko razgledanje grada i upoznavanje sa najznačajnijim znamenitostima Požarevca. Slobodno vreme za odmor, osveženje ili ručak u nekom od mnogih ugostiteljskih objekata u centru grada.

→ Poslednja stanica na našem putovanju je Viminacijum. Viminacijum je arheološko nalazište u blizini Starog Kostolca, 12 kilometara od Požarevca. Rimski vojni logor i grad nastao je u 1. veku i trajao do početka 7. veka. Bio je jedan od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu, a izvesno vreme i glavni grad rimske provincije Gornje Mezije, koja je obuhvatala najveći deo Srbije, severnu Makedoniju i deo severozapadne Bugarske. Obilazak arheološkog nalazišta. Slobodno vreme do polaska. Dolazak u Novi Sad na mesto polaska u večernjim satima.


Program putovanja (PDF): VIMINACIJUM (USKORO)