PROGRAM PUTOVANJA:
NOVI SAD → VALJEVO → MANASTIR ĆELIJE → REKA GRADAC NOVI SAD

→ Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod „Lokomotive“ na Železničkoj stanici u 07:00 sati. Putuje se preko Rume i Šapca do Valjeva. Valjevo je danas moderan grad, ali i grad bogate istorije, tradicije i kulture. Po dolasku idemo u šetačku turu i upoznajemo znamenitosti grada. Idemo u deo grada Tešnjar, autentičnu srpsku čaršiju iz perioda turske vladavine. Poreklom je iz 17. veka, ali je očuvan izgled s kraja 19. veka. U Tešnjaru su snimani mnogi domaći filmovi i serije. Šetnja ulicama koje odišu istorijom i slobodno vreme za osveženje u kafanama koje su omiljeno mesto za izlaske Valjevaca.

→ Nakon odmora nastavljamo šetnju prelaskom na levu obalu Kolubare i uživamo u čarima Valjeva. Šetamo Knez Miloševom ulicom, koja je danas glavni trgovački centar grada i predstavlja izuzetno vredan deo starog gradskog jezgra. Videćemo još i Desankin venac sa spomenikom i Trg vojvode Živojina Mišica, zgradu Valjevske gimnazije, obilazimo Narodni muzej koji je 2012. godine nagrađen „Turističkim cvetom“ najvišim nacionalnim priznanjem koje za doprinos razvoju turizma daje Turistička organizacija Srbije i Muselimov konak najstariju zgradu sačuvanu u Valjevu. Putovanje nastavljamo odlaskom u Park Vidrak, partizanski spomen-park posvećen Borcima revolucije 1941.-1945 godine. U njegovom centru dominira spomenik partizanskog heroja Stevana Filipovica, rad vajara Vojina Bakica. Park je izuzetno lepo ureden i osvetljen. Sa njega se pruža veličanstven pogled na grad Valjevo i okolinu. Ručak.

→ Putovanje nastavljamo odlaskom do Manastira Ćelije, na 6 km jugozapadno od Valjeva, na levoj obali reke Gradac. Sam manastir se nalazi u brdovitom, životpisnom predelu koji pripada ataru sela Lelić. Okolina manastira učinila je sam manastir skrivenim i izdaleka nevidljivim. Šetamo do manastira uređenim šumskim putićem i uživamo u prelepoj i zavodljivoj prirodi valjevskog kraja. Posle manastira idemo do reke Gradac. Reka Gradac je smaragdni biser zapadne Srbije koja svojim nijansama zelene boje dokazuje svoju bistrinu i čistoću. Proglašena je najčistijom rekom u Srbiji. Reka Gradac je biser ovog kraja zbog svoje lepote, prelepog kanjona i još lepše prirode. Ovde ćete se osećati kao da ste i sami deo prirode, a huk reke je nešto što će Vas terati da se uvek vratite. Slobodno vreme do polaska. Dolazak u Novi Sad na mesto polaska u večernjim satima.


Program putovanja (PDF): USKORO