PROGRAM PUTOVANJA:
NOVI SAD → TRONOŠA → TRŠIĆ → SUNČANA REKA → NOVI SAD

→ Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod „Lokomotive“ na Železničkoj stanici u 08:00 sati. Putuje se preko Šapca do Tronoše. Manastir Tronoša nalazi se 17 km od Loznice. Po predanju, izgradnja manastira se vezuje za kralja Dragutina, koji je počeo podizati manastir, ali ga je smrt pretekla, pa ga je završila njegova žena Katarina 1317. godine. Tokom Turskog perioda Tronoša je nekoliko puta paljena, rušena i pljačkana. Ponovo je podignuta 1559. godine. Manastir je spaljen 1813. godine, a obnovljen je 1833. godine uz pomoć kneza Miloša Obrenovića. Manastirska crkva posvećena je Vavedenju Presvete Bogorodice. Obilazimo manastir.

→ Sledeća stanica na našem putovanju je selo Tršić. Selo Tršić je rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika i pisma. Ceo kompleks predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom i ima posebnu kulturnu i turističku vrednost, kroz njega protiče rečica Žeravija.  U njemu se nalaze Muzej jezika i pisma, Galerija, Gostinska kuća, kaligrafska radionica, Muzej Vukovih sabora, Kuća pisaca, crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, vajati u kojima su smeštene radionice za  stare zanate. Kao posebna celina u okviru kompleksa izdvaja se Vukovo imanje na kom se nalazi Vukova spomen kuća. Tršić i Tronoša proglašeni su zaštićenim područjem, odnosno, kulturnim predelom  II i III stepena zaštite.

→ Nakon razgledanja nastavak putovanja do Sunčane Reke. Na desnoj obali reke Drine, između planine Gučevo i Majevice, u Banji Koviljači, nalazi se Etno selo “Sunčana Reka”. Etno selo “Sunčana Reka” pruža jedinstvenu oazu za odmor, opuštanje, sport i rekreaciju, koja je i te kako potrebna ljudima koji su opterećeni svakodnevnim obavezama, ubrzanom tempu života, izloženi su stresu i nemaju dovoljno vremena da se posvete sebi i svojoj porodici. Ručak. Slobodno vreme za odmor na obali reke Drine, za uživanje u sadržajima kompleksa.

→ Posle Sunčane Reke povratak u Novi Sad. Dolazak na mesto polaska oko 21 sat.


Program putovanja (PDF): USKORO