PROGRAM PUTOVANJA:
NOVI SAD → NOVI PAZAR → NOVI SAD

Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod „Lokomotive“ na Železničkoj stanici u 05:00 sati. Putuje se autoputem preko Beograda do Čačka, i magistralom preko Kraljeva do Novog Pazara. Vožnja “dolinom Jorgovana” uz zanimljive priče, a jedna od njih je da je čitavom dolinom reke Ibar posađeno mnoštvo Jorgovana kako bi budućoj kraljici, francuskoj princezi, srpski kralj Uroš i njen suprug za doček priredio nesvakidašnji poklon, a nova domovina podsećala na rodnu Francusku. Pauza pored Ibra za panoramsko razgledanje i slikanje srednjovekovne tvrđave Maglič.

→ Po dolasku odlazak do manastira Sopoćani. Manastir Sopoćani sagradio je kralj Uroš 1260. godine. Osnovnu vrednost Sopoćana predstavljaju freske koje su prvobitno zahvatale 760 kvadratnih metara. Najpoznatija freska je Smrt Bogorodice, koja obuhvata 40 kvadratnih metara. UNESCO je ovaj manastir zbog izuzetne vrednosti uvrstio na listu svetske kulturne baštine 1979. godine. Veruje se da se ovde nalaze najlepše freske na svetu iz 13. veka. Nedaleko od manastira nalazi se izvor reke Raške koji predstavlja izuzetnu prirodnu lepotu. Obilazak manastira.

→ Putovanje nastavljamo odlaskom do jednog od najstarijih srpskih manastira, manastira Đurđevi stupovi. Manastir Đurđevi stupovi koji je podigao župan Stefan Nemanja 1171. godine zaštićen je od strane UNESCO-a. O posebnom značaju manastira govori njegov izuzetan položaj na vrhu uzvišenja, kao i posebna arhitektura crkve Sv. Đorđa sa dva stuba koji su dali kasniji naziv manastiru. Obilazak manastira.

→ Nakon obilaska manastira idemo do centra Raške oblasti Novog Pazara. Novi Pazar je mesto gde se prepliću Istok i Zapad, staro i novo, Islam i Hrišćanstvo. Slobodno vreme za fakultativni ručak, kupovinu ili individualno upoznavanje grada. Odlazak u šetnju i razgledanje centra grada uz pratnju vodiča: Amir Agin han, Sebilj, kuća Čavića, Trg Gazi-Isa Bega Isakovića, Lejlek Džamija… Poslednja stanica na našem putovanju je Petrova crkva. Crkva svetih Apostola Petra i Pavla, u narodu poznatija kao Petrova crkva, datira iz kraja 9. veka. Važi za najstariju crkvu na Balkanu. U ovoj crkvi je kršten i Rastko Nemanjić – Sveti Sava. Polazak za Novi Sad i dolazak na mesto polaska u kasnim večernjim satima.


Program putovanja (PDF): USKORO