1. DAN PUTOVANJA:
NOVI SAD → ETNO SELO STARA PLANINA

Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod „Lokomotive“ na Železničkoj stanici u 07:00 sati. Putuje se autoputem preko Beograda i Niša, a zatim preko Svrljiga do Etno sela Stara Planina. Dolazak oko 13 sati (u zavisnosti od usputnih pauza). Smeštaj u sobe. Slobodno vreme za odmor, šetnju, kupanje u bazenu… Večera. Noćenje.


2. DAN PUTOVANJA:
ETNO SELO STARA PLANINA → FAKULTATIVNO VOŽNJA GONDOLOM (BABIN ZUB)

Doručak. Posle doručka slobodno vreme ili fakultativni izlet – vožnja gondolom i šetnja ski centrom Babin zub. Po dolasku do hotela Stara planina ukrcavanje na gondolu – prvu koja je postavljena u Srbiji. Sa lokacije Jabučko ravnište kreće istoimena gondola ka vrhu Rudine. Kabine gondole su sa 8 sedišta, dužina trase je 1.100 m i pri tom savlađuje visinsku razliku od 185 m. Na okretnici gondole se može izaći i uživati u krajolicima i planinskim vrhovima. Postoji i nekoliko staza predviđenih za pešačenje koje se takođe mogu iskoristiti za još bliže upoznavanje ove divne planine. Povratak u smeštaj oko 14 sati. Ručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Večera. Noćenje.


3. DAN PUTOVANJA:
ETNO SELO STARA PLANINA → FAKULTATIVNO KNJAŽEVAC

Doručak. Posle doručka slobodno vreme za uživanje u svim čarima koje nudi Stara planina i etno selo Srna. Ručak. Slobodno vreme. Večera. Posle večere fakultativni odlazak u večernju šetnju u Knjaževac. Knjaževac se smestio u kotlini, na sastavu reka Trgoviški i Svrljiški Timok koje ovde formiraju Beli Timok. Knjaževac se prostire duž lepo uređenog keja i krase ga čak 7 mostova. Posebnu draž ovom gradiću daju raznobojne zgrade, sveže sređenih fasada. Iznad njih, na brdu, nalazi se gradski vidikovac. Odmah preko puta šarenih zgrada, s druge strane reke, nalazi se interesantan park, galerija kamenih spomenika na otvorenom. Slobodno vreme. Povratak u etno selo. Noćenje.


4. DAN PUTOVANJA:
ETNO SELO STARA PLANINA → FAKULTATIVNO MANASTIR TEMSKA I VODOPAD BIGAR

Doručak. Posle doručka slobodno vreme ili fakultativni poludnevni izlet. Vožnja autobusom do manastira Temska. Manastir Temska, posvećen Svetom Đorđu, sagrađen u vreme vladavine Cara Dušana, a smatra se da su ga podigli njegovi sestrići Dejanovići. Pod zaštitom države je od 1948. godine. Manastir živi preko 80 godina, a u njemu se čuva duga tradicija spravljanja melema za razna oboljenja. Ova tradicija započela je nakon davne 1928. godine kada su svoj miru u manastiru Temska našle ruske monahinje, nakon Oktobarske revolucije. Sa sobom su donele i recepte za spravljenje raznoraznih melema. Nakon obilaska manastira odlazak do vodopada Bigar. Bigar je do nedavno bio malo poznat široj javnosti. U okolini vodopada uređen je mali parking i postavljene su klupe kraj bistre, ledene i čiste vode, koja može i da se pije. Iznad vodopada, sakrivena u gustom rastinju, nalaze se mala krečnjačka jezerca neobične plavo-zelene boje. Preporučujemo šetnju uzvodno od vodopada uređenom stazom, dugu oko 1 km, i razgledanje tih malih jezeraca. Vodopad Bigar je visine oko 30m. Povratak u etno selo. Ručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Večera. Noćenje.


5. DAN PUTOVANJA:
ETNO SELO STARA PLANINA → NOVI SAD

Doručak. Posle doručka slobodno vreme. Ručak. Polazak za Novi Sad u 15:00 sati. Dolazak oko 20:00 sati.


Program putovanja (PDF): USKORO