1. DAN PUTOVANJA:
NOVI SAD → SOFIJA

Polazak autobusa iz Novog Sada sa parkinga kod „Lokomotive“ na Železničkoj stanici u 15:00 sati. Polazak iz Beograda oko 17:00. Noćnja vožnja i putovanje preko Bugarske sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora, osveženja i obavljanja carinskih formalnosti. Imaćemo priliku da u kratkoj panoramskoj turi iz autobusa vidimo kako prestonica Bugarske izgleda noću. Upoznajemo se sa znamenitostima Sofije dok većina građana spava a mi lagano “krstarimo” praznim ulicama ovog usnulog grada.


2. DAN PUTOVANJA:
ISTANBUL

Dolazak u Istanbul u prepodnevnim časovima. Panoramsko razgledanje grada autobusom uz pratnju stručnog lokalnog vodiča na putu do hotela. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Mogućnost organizovanja večernje šetnje Istanbulom uz korišćenje gradskog javnog prevoza. Noćenje.


3. DAN PUTOVANJA:
ISTANBUL

Doručak. Nakon doručka slobodno vreme ili mogućnost organizovanja fakultativnog izleta u pratnji lokalnog vodiča:  eksterijerni obilazak najvećih kulturno istorijskih znamenja Carigrada: Bajazitov trg sa Univerzitetom i džamijom, Kapali čaršija – najveći orijentalni bazar na svetu, Čemberlitaš – stub sa obručima iz vizantijskog perioda, Hipodrom – nekadašnje sedište vizantijske moći u gradu, Teodosijev obelisk, Egipatski obelisk, Stub Troglave zmije. Poseta  Plavoj džamiji – jednoj od najspektakularnijih džamija na svetu, Džamija Selimija; Topkapi palate – velelepne sultanske palate, gde je živela većina turskih sultana sa riznicom dragulja, dijamanata, zlata i ostalih poklona koje su sultani dobijali od svojih vazala i podanika; Aja Sofiji – nekada najveća pravoslavna crkva na svetu, a za kraj ture Cisterna Bazilika – Potopljena palata je antička podzemna cisterna između Hipodroma i Aja Sofije…  Poslepodne slobodno ili mogućnost organizovanja fakultativnog izleta u pratnji lokalnog vodiča: obilazak Ejup džamije (gde se nalazi grob i turbe Mehmed Paše Sokolovića), odlazak na prelepi vidikovac sa žičarom Pjer Loti, odakle se pruža neverovatan pogled na ceo Istanbul. Nakon toga odlazak u Minijaturk park u kom se nalaze makete svih značajnijih istorijskih objekata u celoj Turskoj. Povratak u centar grada. Slobodno vreme. Noćenje.


4. DAN PUTOVANJA:
ISTANBUL

Doručak. Nakon doručka slobodno vreme ili mogućnost organizovanja fakultativnog izleta u pratnji lokalnog vodiča: odlazak u kvart grada Fener i poseta Vaseljenskoj patrijaršiji. Po završetku posete patrijaršiji sledi krstarenje Bosforom u trajanju od 2 sata uz razgledanje grada: Zlatni Rog – najlepši deo Istanbula, Galata most i Galata kula, Bešiktaš – kvart grada sa stadionom istoimenog fudbalskog kluba, Ortokoj kvart, Rumenli hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Devojačka kula, Jildiz palata… Popodne slobodno ili fakultativna poseta Dolmabahče palati – poslednje sedište sultana. Nakon odmora i fakultativnih izleta krećemo autobusom do vidikovca Čamlidža, najlepši pogled na grad, vidi se ceo Istanbul sa sve Bosforom i njegovim mostovima – jedan od najlepših utiska koje ćete poneti kući. Uveče fakultativni izlazak u jedan od brojnih nacionalnih restorana na „tursko veče“ sa tradicionalnom večerom i trbušnim plesom. Noćenje.


5. DAN PUTOVANJA:
ISTANBUL → NOVI SAD

Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vreme (uglavnom za šoping) do 18:00 sati kada se kreće za Srbiju. Noćnja vožnja kroz Tursku i Bugarsku.


6. DAN PUTOVANJA:
NOVI SAD

→ Dolazak U Novi Sad na mesto polaska oko podne. Vreme dolaska zavisi od dužine čekanja na graničnim prelazima i od uslova na putevima, na šta organizator putovanja ne može da utiče.


Program putovanja (PDF): ISTANBUL (USKORO)