PROGRAM PUTOVANJA:
NOVI SAD → SREMSKA MITROVICA → ZASAVICA → PEĆINCI NOVI SAD

→ Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod „Lokomotive“ na Železničkoj stanici u 08:00 sati. Vožnja do Sremske Mitrovice – obilazak grada koji zapravo skriva pravu veličinu antičkog Sirmijuma, jednog od najvažnijih gradova kasnog Rimskog carstva. Svoj vrhunac Sirmijum je doživeo u III veku kada je bio proglašen jednom od prestonica Carstva. Danas je arheološki lokalitet raširen celim gradskim jezgrom savremene Sremske Mitrovice, sa sistemom puteva, akvadukata i vojnih utvrđenja, ostacima carske palate, termi, pozorišta… Obilazak Carske Palate „Sirmiuma“ – Carske palate u rimsko doba su imale službeni prostor za obavljanje carskih dužnosti, a takođe i privatne prostorije za stanovanje cara i njegove porodice. Pored palate otkriven je i Cirkus (Hipodrom) u kom su se odvijale trke kolima, najpopularniji sport u antičkom svetu.

→ Nastavak putovanja do Specijalnog rezervata prirode – Zasavice, koji je 1997. godine stavljen pod zaštitu države kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Zasavica predstavlja oazu za oko 200 vrsta biljaka, 120 vrsta ptica, dvadesetak vrsta riba. Ručak. Posle ručka vožnja brodićem. Obilazak farme magaraca, jedinstvene farme u zemlji a i šire. Slobodno vreme za šetnju i kupovinu proizvoda od mangulice i magarećeg mleka.

→ Putovanje nastavljamo odlaskom u Pećince gde se nalazi jedinstven u svetu Srpski muzej hleba – Jeremija. Ovaj muzej ima oko 2000 muzejskih predmeta razvrstanih u etnografsku, arheološku i likovnu zbirku. Slobodno vreme do polaska. Dolazak u Novi Sad na mesto polaska u večernjim satima.


Program putovanja (PDF): DOPADLJIVI SREM (USKORO)