PROGRAM PUTOVANJA:
NOVI SAD → MANASTIR ZAOVA → MANASTIR GORNJAK → VRELO MLAVE → KRUPAJSKO VRELO

→ Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod „Lokomotive“ na Železničkoj stanici u 06:00 sati. Putuje se autoputem preko Beograda do Požarevca i magistralom do manastira Zaova. Manastir Zaova, je udaljen pet kilometara od Malog Crnića. Smatra se da je ovaj manastir, koji se prvi put spominje u turskim zapisima 1467. godine, nastao u 14. veku, u doba kneza Lazara. Unutar manastira Zaova može se videti zazidan Jeličin grob, sa freskom koja predstavlja njeno rastrzanje sa četiri bela konja. Obilazak manastira.

→ Sledeća stanica na našem putovanju je manastir Gornjak. Manastir Gornjak se nalazi u Gornjačkoj klisuri (ili Kapiji Homolja, kako je nazivaju) na levoj obali Mlave, ispod litica planine Ježevac. Pod ovim imenom se pominje od 16. veka. Zadužbina je kneza Lazara. U Lazarevo vreme zvao se Ždrelo i danas leži na ostacima starog srednjovekovnog grada Ždrela. Osnivačku povelju manastiru Gornjak knez Lazar je izdao 1. avgusta 1378. godine u slavu Presvetoj Bogorodici. Obilazak manastira i slobodno vreme.

→ Putovanje nastavljamo odlaskom do Žagubice i Vrela Mlave. Vrelo Mlave je turistička atrakcija Homolja. Nalazi se u samoj Žagubici, ispod severnih obronaka planine Beljanice, na nadmorskoj visini od 314 metara i predstavlja malo jezero odakle izvire reka Mlava. Nalazi se u prirodnom amifiteatru, koji se u pravcu zapada otvara u kratku dolinu kojom otiče voda. Vrelo Mlave ima nekih 30-tak metara u prečniku, a voda, usled velike dubine, ima tamnozelenu boju. Ronilačke ekipe spustile su se do dubine od oko 74 metara, ali nisu dospeli do dna vrela, tako da je dubina ovog jezerceta i danas nepoznata. Obilazak Vrela Mlave i slobodno vreme za fotografisanje, osveženje ili ručak u obližnjem restoranu.

→ Poslednja stanica na našem putovanju je Krupajsko vrelo. Homoljski kraj je poznat kao velika ekološka oaza. Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja. Svojom jedinstvenom lepotom, ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela. Slobodno vreme za fotografisanje, osveženje ili obrok u obližnjem restoranu do polaska. Dolazak u Novi Sad na mesto polaska u večernjim satima.


Program putovanja (PDF): USKORO