PROGRAM PUTOVANJA:
NOVI SAD → RESAVSKA PEĆINA → LISINE → DESPOTOVAC → MANASTIR MANASIJA NOVI SAD

Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod „Lokomotive“ na Železničkoj stanici u 06:00 sati. Putuje se preko Beograda, Velike Plane i Despotovca.  Obilazak jedne od najstarijih ispitanih pećina u našoj zemlji, Resavske pećine. Resavska pećina je jedinstven speleološki objekat. Otkrivena je 1962. godine, nakon 10 godina ispitivanja i uređivanja otvorena je za posetioce 22. aprila 1972. godine. Istraživanja su izvodili speleolozi iz Novog Sada i Beograda na čelu sa prof.dr. Jovanom Petrovićem. Ispitano je oko 4.500 metara hodnika, prohodna staza za posetioce je duga 800 metara. Spiralna staza kojom se kreću posetioci prolazi kroz 8 dvorana smeštenih u dva nivoa.

→ Sledeća stanica na našem putovanju je vodopad Veliki buk. Izvor Veliko vrelo i vodopad Veliki buk nalaze se u podnožju planine Beljanice. Zaštićeni su Uredbom Vlade Republike Srbije, kao Spomenik prirode Lisine koji predstavlja osobenu znamenitost fonda geo nasledja Srbije. Vodopad predstavlja jedinstvenu pojavu među akumulativnim bigrenim vodopadima Srbije. Slobodno vreme za uživanje u bajkovitom okruženju Spomenika prirode Lisine i za osveženje ili individualni ručak u restoranu u neposrednoj blizini vodopada.

→ Putovanje nastavljamo odlaskom do Despotovca i idemo u Park maketa. Park Minijatura je jedinstvena turistička ponuda i jedinstveni je park takve vrste u Srbiji. Trenutna postavka srednjovekovnih manastira i naših srpskih kuća su verne replike urađene u srazmeri 1:17. U park je uloženo puno truda što se vidi i u malim detajlima koji se lepo uklapaju u mesto.

→ Poslednja stanica na našem putovanju je manastir Manasija. Manastir Manasija je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjevekovne kulture i pripada Moravskoj stilskoj grupi. Manastir je zadužbina Despota Stefana Lazarevića i izgrađena je između 1407. i 1418. godine. Odmah po osnivanju Manasija je postala kulturni centar despotovine. Resavska književna škola bila je čuvena po svojim prepisima i prevodima i posle pada despotovine. Manastirski kompleks se sastoji od crkve, trpezarije i utvrđenja sa 11 kula, od kojih je najveća  DONŽON ili Despotova kula. Slobodno vreme do polaska. Dolazak u Novi Sad na mesto polaska u večernjim satima.


Program putovanja (PDF): USKORO