PROGRAM PUTOVANJA:
NOVI SAD → BAČ → GORNJE PODUNAVLJE → ETNO KUĆA JELENA → SOMBOR → NOVI SAD

→ Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod „Lokomotive“ na Železničkoj stanici u 08:00 sati. Putuje se do Bača gde obilazimo tvrđavu. Bačka tvrđava je najznačajnije i najbolje očuvano srednjovekovno utvrđenje na zapadu Vojvodine. Nalazi se u mestu Bač, nekada slavnom gradu, po kome je čitava ova velika plodna ravnica između Dunava i Tise dobila ime Bačka. Usput svraćamo do jedine očuvane građevine ovakvog tipa u Vojvodini, turskog kupatila Hamam.

→ Posle Bača putovanje nastavljamo zapadnom Bačkom ka Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje, zaštićeno prirodno dobro I kategorije, koje se prostire uz levu obalu reke Dunav. Deo je velikog ritskog kompleksa. Eko-centar ,,Karapandža“ se nalazi pored vikend naselja Kenđija (Bezdan), na obali Bajskog kanala. Dolaskom u eko-centar započinje poseta Specijalnom rezervatu prirode šetnjom po obeleženim stazama sa vodičem Eko-centra Karapandža u trajanju od 2 sata. Uživamo u lepotama “Srpskog Amazona“.

→ Idemo nakon šetnje i uživanja u lepotama Gornjeg Podunavlja na zaslužen odmor u etno kuću u Bezdanu. “Etno kuća Jelena” se nalazi na tridesetak minuta vožnje od Sombora, a tamo će nas dočekati ljubazni domaćini gđa Anđelija i gdin Milan Brdar koji će nas sa velikim entuzijazmom sprovesti kroz neka davno prošla vremena koja su za savremenog čoveka neprepoznatljiva. Ručak i slobodno vreme za odmor i razgledanje etno kuće gde domaćini čuvaju eksponate koje su sa velikom ljubavlju počeli sakupljati, a etnološka zbirka broji preko 2.500 eksponata.

→ Odlazak u Sombor. Po dolasku, kratko upoznavanje sa gradom: Trg Svetog Trojstva, Trg Svetog Đorđa sa velikom pravoslavnom crkvom i spomenikom Lazi Kostiću, Gradska kuća, zgrada Županije, Karmelska crkva Svetog Stjepana Kralja sa samostanom Gospe Karmelske… Nakon obilaska, poseta zgrade Županije i prilika da se vidi monumentalna slika – ulje na platnu „Bitka kod Sente” koja je sa svojih 40 metara kvadratnih najveća slika u Srbiji. Slobodno vreme za individualne aktivnosti do polaska za Novi Sad. Mi Vam možemo preporučiti šetnju ulicama Sombora, najzelenijeg grada Srbije, koje krase jedinstveni somborski bođoši ili da se provozate fijakerima. Dolazak u Novi Sad na mesto polaska u večernjim satima.


Program putovanja (PDF): BAČKA U ZAGRLJAJU PRIRODE (USKORO)