AKTIVNOSTI:

  • Obilazak Vile Zlatni Breg
  • Obilazak Smederevske tvrđave
  • Obilazak Ergele Ljubičevo
  • Poseta Požarevca
  • Obilazak Arheološkog nalazišta Viminacijum

OPIS:


→ Vila “Zlatni Breg” u Smederevu poznatija kao letnjikovac dinastije Obrenović, nalazi se na 4 kilometara od centra grada, u naselju Plavinac (stari put Smederevo-Beograd). Godine 1829. u vreme najveće slave i ugleda, knez Miloš, osnivač dinastije Obrenović, kupio je ovde imanje sa vinogradom od izvesnog Turčina Muhameda. Dvorski život ovde je ustanovljen za vreme kralja Milana i kraljice Natalije. U letnjikovcu je kraljevski par priređivao zabave i okupljao poznate umetnike i književnike. Dolazili su Milan Rakić, Laza Kostić, Milovan Glišić i dr. Po razvodu kraljevskog para, vila je pripala Nataliji nakon čega je ona angažovala čuvenog dvorskog arhitektu, Jovana Ilkića i načinila pojedine izmene u izgledu vile (Ilkić je, inače, autor zdanja Narodne skupštinu u Beogradu, kao i hotela „Moskva“ i Oficirskog doma – SKC-a).  Današnji izgled enterijera Vile čini postavka Istorijskog muzeja i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Malo je sačuvano originalnih predmeta iz vremena Obrenovića. Mnoge njihove dragocenosti rasute su po celom svetu. Međutim, po postojećim predmetima vidi se da ovde nije bilo posebnog raskoša i luksuza već su tu više predmeti praktične primene.  Oko vile se nalazi uređeni dvorski park sa jednim od najlepših pogleda na Dunav i Panonsku niziju.


→ Smederevska tvrđava tvrđavu kao upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište srpske Despotovine, podigao je Despot Đurađ Branković, sestrić despota Stefana Lazarevića. Sagrađena je u periodu od  1428.-1439. godine. Svojim položajem na ušću reke Jezave u Dunav zauzima površinu od približno 11 hektara, ima oblik nepravilnog trougla i sastoji se iz dva dela – Velikog grada i Malog grada. Prvo je  podignut Mali grad gde je smeštena rezidencija Despota Đurđa, zgrada za porodicu, pratnju i stražu, kao i biblioteka i kovnica novca. Izgradnja Malog grada trajala je samo dve godine! Najreprezentativniji deo Malog grada bila je Velika sala za prijeme – Sala magna audientia, ukrašena sa tri gotičke i jednom romaničkom biforom – prozorima isklesanim u kamenu, jedinstvenim primerom u izgradnji srednjovekovnih gradova u Srbiji. Po završetku izgradnje Malog grada, izgrađen je i Veliki grad Smederevske tvrđave oko 1439. godine. Pri tom je dozidano još 19 kula sa bedemima, a sa kopnene strane prokopan je rov koji je spajao reke Dunav i Jezavu. Na taj način Tvrđava je okružena sa svih strana vodom i kao takva se svrstavala u vodeni tip utvrđenja. U Velikom gradu Smederevske tvrđave nalazili su se vojni logori i živelo je lokalno stanovništvo. Smederevski grad definitivno pada u turske ruke 1459. godine, a time i srpska srednjevekovna država.


→ Ergela Ljubičevo Jednu od najstarijih ergela u Srbiji je 1860. godine osnovao knjaz Miloš Obrenović na imanju „Morava“, pored Velike Morave. Nalazi se na udaljenosti 5 km od grada. Nastala je sa ciljem da se unapredi konjarstvo od najboljih konjskih rasa. Kasnije, njegov sin Mihailo ovom posedu na 300 hektara površine daje ime „Ljubičevo“, po svojoj majci, kneginji Ljubici. U Ljubičevu je podignut Ljubičin konak, kao i nekoliko štala gde je knjaz držao svoje konje. Ergela je početkom 20. veka izrasla u instituciju evropskog ranga i imala je oko 500 grla. Proslavila su je grla Ljubičevac, Kastor, Ramoz, Hajdžan. Spomenik podignut grlu Ljubičevac, koji je osvajač „Tripl krune“ (nepobeđen galoper), nalazi se u centru ove oaze mira i tišine gde su i brojne staze za šetnju. Za ergelu je vezana turističko – sportska manifestacija „Ljubičevske konjičke igre“.


→ Požarevac Naziv Požarevca se prvi put pominje u turskim tefterima iz 1467. godine. Ime Požarevca je vezano za legendu da je despot Zmaj Ognjeni Vuk (Vuk Branković), koji je vladao Slankamenom, bio napadnut od strane turskog junaka Ali – bega (istorijska ličnost iz naroda poznata kao Đerzelez Alija). U ovom dvoboju turski junak biva ranjen i jedva uspeva da se dovuče do rita između Morave i Dunava. Da bi uništio neprijatelja, Despot Vuk zapali rit koji je goreo danima. U ritu je izgoreo i Ali – beg. Mesto gde je rit goreo nazvano je Požarevac. Nekada druga prestonica knjaza Miloša u 19. veku, Požarevac, je danas sedište Braničevskog okruga i Braničevske eparhije. Okružen je rekama Dunavom, Velikom Moravom i Mlavom.

Grad je značajan administrativni, ekonomski i kulturni centar Srbije u kome živi oko 60.000 stanovnika. Požarevac se nalazi na nadmorskoj visini od 94 m. Teritorija opštine obuhvata površinu od 491 km2, od čega 80% čini obradivo zemljište, najvrednije bogatstvo ovog kraja. Braničevski okrug obuhvata, pored Požarevca i opštine: Kostolac, Veliko Gradište, Golubac, Žabari, Žagubica, Kučevo, Malo Crniće i Petrovac na Mlavi.

Požarevac su proslavili i njegovi poznati stanovnici Miloš Obrenović, Đura Jakšić, Milena Pavlović – Barilli, Milivoje Živanović, Petar Dobrnjac, Milenko Stojković, Živka Matić, Patrijarh srpski Dimitrije, Slobodan Stojanović, Slobodan Milošević, Ilija Petrović, Bora Spužić – Kvaka, Dragana Mirković, Zorica Brunclik, Leontina i mnogi drugi.

Turistička organizacija grada Požarevca svake godine izdaje kalendar priredbi grada i okoline, koji obogaćuje turističku ponudu ovoga kraja i koji se može videti na našem sajtu. Pored brojnih sportskih manifestacija, jer smo poznati kao grad sportista, najveću pažnju turista privlače manifestacije posvećene negovanju tradicije, narodnih običaja, folklora i domaće radinosti, poput „Etno festivala“, „Festivala cveća“, „Karnevala“, „Ljubičevskih konjičkih igara“, „Aeromitinga“, Glumačkih svečanosti „Milivojevi dani“, Bijenala „U svetlosti Milene“…


→ Viminacijum Viminacium je arheološko nalazište u blizini Starog Kostolca, na 15 kilometara od Požarevca. Razaranje od koga se nikada nije oporavio doživeo je 441. godine kada ga Huni uništavaju do temelja. Za vreme Justinijana I 535. godine biva obnovljen kao pogranično vojno utvrđenje, što je i bio do kraja svog postojanja. Na mestu ovog rimskog grada i legionarskog logora do sada je otkopano 14.000 grobova i otkriveno je 50.000 predmeta, od toga 1.000 zlatnih. Svi pokretni artefakti, mermerne skulpture, nadgrobne ploče i sarkofazi, nakit i posude, čuvaju se u Narodnim muzejima u Beogradu i Požarevcu.

Posebnu draž ovom lokalitetu dalo je otkriće mamuta starog oko milion godina, popularno nazvanog Vika. Mamutica Vika spada među najstarije na svetu (potiče iz praistorijskog perioda, miocena). Kuriozitet ovog otkrića je taj što je njen skelet očuvan na licu mesta, nekih 270 metara istočno od Carskog mauzoleja Viminacijuma.

Paleontološki park otvoren je u junu 2014. godine i poznat je kao „Mamut park“ i prostire se na 1.500 kvadratnih metara. Reč je o podzemnoj pećini u kojoj su smešteni skeleti mamutice Vike, pronađene 2009. godine i ostaci još četiri mamuta, iskopanih dve godine kasnije koji su stari 180.000 godina, koji su nazvani: Nosko, Trbuško, Đomla i Lenka.

Prostor letnjeg kampa “Viminacium avantura” je jednako atraktivan za đake svih osnovnih i srednjih škola, kao i drugih gostiju iz celog sveta koji žele nešto više i spremni su da se upuste u avanturu upoznavanja Rimskog carstva iz jedne potpuno nove, neobične i zanimljive perspektive. Cilj je da se posetiocima, naučnim radnicima i profesionalcima svih uzrasta omogući autentičan doživljaj kroz smeštaj u barakama rimskih legionara.