AKTIVNOSTI:

  • Boravak u Etno selu Stara planina 5 dana na bazi 4 puna pansiona.
  • Uživanje u lepotama Stare planine i sadržajima Etno sela.
  • Fakultativni izlet vožnja gondolom.
  • Fakultativni izlet manastir Temska i vodopad Bigar.
  • Fakultativni izlet Knjaževac.

OPIS:


Etno selo Stara planina se nalazi u podnožju Stare planine, okruženo prelepom prirodom, u mestu Kalna. Udaljeno od buke, Selo odiše mirom i tišinom, što ga čini idelanim za odmor i relaksaciju. Ljubazno osoblje uz prijatan ambijent nudi domaću hranu i sklonište od stresa i životnog tempa koji je civilizacija donela u urbane sredine. U prostranom dvorištu su raspoređeni letnjikovci, tobogan i ljuljaške za decu, manji bazen. Od dodatnih sdaržaja imaju bilijar i stoni tenis. Na 500 m od objekta su sportski tereni za fudbal, mali fudbal, košarku. Sobe su od dvokrevetnih do petokrevetnih, svaka sa kupatilom. Nema televizora u sobi (što ističemo kao prednost), wifi je dostupan. Materijali koji su korišćeni u izgradnji etno sela su drvo (najviše korišćen prirodni materijal kako bi sve bilo autentično), cigla i kamen. Na taj način obezbeđen je potpuno prirodan ambijent kakav svaki posetilac zaslužuje.


Stara planinaPostoje priče da su se stari narodi strašno mučili da odgonetnu i objasne planine Balkana. U grčkoj mitologiji spominju se Atlasi, koji podupiru nebesa, a legenda još kaže da je najveća i najlepša “soha nebska” Stara planina-krov Srbije. Bez nje, veruje se, nebesa bi se srušila na zemlju i njene stanovnike. Stara planina je prirodna granica između Srbije i Bugarske. Sa njenog najvišeg vrha, Midžora (2.169 metara), ne vide se “sva mora Balkana”, kako pripovedaju legende, ali se pružaju nepregledni pašnjaci, zlatonosni potoci, stare šume, samonikle plantaže borovnica. U vedro jutro pogled ide sve do plavog Dunava.Vožnja gondolom – Tokom leta i jeseni 2011. su građene a 15. januara 2012. su puštene u rad nove žičare na Staroj planini. Sa lokacije Jabučko ravnište kreće istoimena gondola ka vrhu Rudine. Kabine gondole su sa 8 sedišta, dužina trase je 1100 m i pri tom savlađuje visinsku razliku od 185m. Početna stanica gonole se nalazi u neposrednoj blizini novoizgrađenog hotela Stara planina. Duž trase gondole se nalazi nekoliko ski staza kategorisahih kao plave-lake i srvene- staze srednje težine. Ovo je inače prva gondola sagrađena u Srbiji.


Manastir Temska – Manastir Sveti Đorđe poznat i kao manastir Temska, nalazi se na petnaest kilometara od Pirota. Crkva manastira je posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju, podigli su je braća Dejanovići, sestrići cara Dušana. Dejanovići su sadašnju crkvu podigli u 14. veku na temeljima prvobitnog hrama iz 11. veka, čiji ktitor nije poznat. Osnova crkve je sažeti upisani krst, sa osmostranim kubetom koji nose lukovi, i jedna je od najstarijih crkvi tog tipa. Pripada Moravskom stilu, ali blago pojednostavljenom. Unutrašnjost crkve oslikavana je u dva navrata. Prvi živopis urađen je 1576. godine kada je oslikan naos, i glavne kompozicije su iz ciklusa Velikih praznika i Hristovog stradanja. Drugi živopis, potiče iz 1654. godine, kada je dozidana i oslikana jednostavna, pravougaona priprata, što je omogućio iguman Simeon. U priprati se ističe žitije Sv. Đorđa. Radi zaštite fasadnog ukrasa, pred pripratom je ozidan trem. Smatra se da su crkvu živopisali srpski zografi, koji su oslikavali još neke hramove moravskog stila. Sedamdesetih godina prošlog veka, izvršena su obimna arheološka istraživanja u kompleksu manastira. Urađena je i konzervacija živopisa i arhitekture hrama.

U okrilju manastira nalaze se četiri konaka. Dva konaka su podignuta u 16. veku dok je manastir još bio muški. Oba konaka i crkvu je 1699. godine obnovio iguman Partenije, sagradio je i česmu, koja i dalje postoji. Posle Oktobarske revolucije, 1928. godine u manastir je došlo četrdesetak ruskinja, i manastir je od tada, pa sve do danas ženski. Po dolasku, ruskinje su podigle treći konak. Četvrti konak je podignut 2000. godine, za vreme vladike Irineja, i mati Efrosinije, koja je još uvek starešina manastira. Manastir Sveti Đorđe je odigrao veliku ulogu u obrazovanju stanovnika pirotskog okruga. Jeromonah Ćesarije, koji je došao iz Hilandara u Temsku 1836. godine, osnovao je prvu školu u okolini, i počeo sa opismenjavanjem omladine. On je ubrzo dobio pomoć školovanog učitelja. Škola u manastiru je radila sve do 1892. kada je osnovana prva školska ustanova u selu. Zajedno sa učiteljem, Jeromonah Ćesarije je nastradao od Turaka, koji su potom naselili manastir, i po polasku zapalili crkvu, pri čemu je izgoreo ikonostas. Ikonostas je obnovljen u 17. veku. U dvorištu manastira je sahranjen Kapetan Milutin Karanović, koji je poginuo u srpsko-turskom ratu, pri oslobađanju Pirota 1877. godine na Nišoru. Manastir Temska je pod zaštitom države od 1948. godine, a od nedavno i pod zaštitom Uneska. U manastiru se prave melemi za lečenje psorijaze, protiv opadanja kose, proširene vene i mnogi drugi. U manastiru trenutno žive Igumanija Efrosinija i Otac Leonid.


Vodopad Bigar, nedaleko od sela Stanjinac, u blizini Kalne, podno Stare planine, na magistralnom putu Knjaževac-Pirot, svoju lepotu pokazuje svima koji prolaze tim krajem. Na vodopadu, voda se preliva preko 35 metara visokog, lakog rupičastog kamena(bigra), po kome je i dobio ime. Uzvodno od vodopada nalazi svojevrsna prirodna atrakcija, više manjih vodopada u koritu reke i tri jezerceta sa bistrom vodom, mnogi sa tog izletišta odlaze ne videvši kaskadna krečnjačka jezerca na rečici iznad velikog vodopada. Mala krečnjačka jezera neobične plavo-zelene boje vode sakrivena su u gustom rastinju nekoliko stotina metara iznad vodopada Bigar. Njihove prirodne lepote poznate su, uglavnom, samo lokalnom stanovništvu. Ova mala jezera ne samo što su pravi dragulj prirode u knjaževačkoj opštini, nego je i voda u njima toliko čista da se slobodno može piti. Izvor potoka, na kome su se u sredini kratkog toka smestila jezerca i veliki vodopad Bigar na njegovom završetku, nalazi se 300 metara uzvodno od krečnjačkih bazenčića. U narodu je poznat kao “ludo vrelo”. Iz njegove hladne i mineralima zasićene vode preko palih grana, stabala i lišća taloži se krečnjak stvarajući brane.


Knjaževac – Mnogi putopisci koji su prolazili kroz Knjaževac ostavili su brojne podatke. Neki od podataka su da se Knjaževac ranije zvao Gurgusovac po golubovima „gurgusanima“, koji su živeli na području sada već Knjaževca. Gurgusovac je bio poznat i po Gurgusovačkoj kuli, nekadašnjem zatvoru za protivnike tadašnjeg režima. Danas, Gurgusovačka kula predstavlja obeležje Knjaževca i mesto je gde se održavaju različite manifestacije. Gurgusovačku kulu ili kako je još bila poznata „Sprska Bastilja“, srušio je i zapalio Miloš Obrenović 1859. godine. U Miloševu čast, Gurgusovac tada dobija ime Knjaževac. Danas, Knjaževac imam preko 30,000 stanovnika zajedno sa 85 sela koja pripadaju teritoriji ove opštine. Još jedno obeležje po kojem se izdvaja Knjaževac jeste Stara Čaršija. Staru Čaršiju činile su zanatske radnje i zanatlije i ona i danas predstavlja najprepoznatljiviji deo varoši. Pored Stare Čaršije tu je i kuća Ace Stanojevića, koja predstavlja muzej grada i jedan je od spomenika kulture. I pored ovih zanimljivosti, Knjaževac je varoš vinograda i kvalitetnih vina, zanimljivih običaja i gostoljubivih ljudi.