AKTIVNOSTI:

  • Obilazak Kule Gardoš.
  • Šetnja Zemunom (Zemunski kej, Zemunski park…).
  • Vožnja otvorenim turističkim autobusom.
  • Šetnja Skadarlijom.
  • Krstarenje Savom i Dunavom.

OPIS:


→ Kula Gardoš Gardoš kula jedan je od najprepoznatljivijih zemunskih simbola ispred kojeg se pruža možda i najlepši pogled na Dunav i ostatak Beograda. Čuvena zemunska kula koja krasi Gardoš izgrađena je 1896. godine, kada su Mađari slavili 1.000 godina otkako su se sa prostranstva dalekog Urala doselili u Evropu. U sklopu obeležavanja tog jubileja sagrađene su četiri milenijumska spomenika koji su omeđili granice Ugarske sa svih strana sveta. Centralni milenijumski spomenik ove kompozicije, sa statuama poglavara sedam plemena koji su osnovali državu u Panoniji i značajnim ličnostima koje su obeležile mađarsku istoriju, nalazi se danas na Trgu heroja u Budimpešti. Kula na Gardošu je izgrađena da bi obeležila zamišljenu južnu granicu Ugarske i jedina je ostala sačuvana od svih spomenika izvan današnje Mađarske. Kule u Slovačkoj, Ukrajini i Rumuniji više ne postoje. Ceo prostor na lesnom bregu Gardoša je jedno veliko arheološko nalazište. Rimljani su na bregu gradili najstarije jezgro antičkog Taurunuma.

Na samom Gardošu iskopan je raskošni rimski sarkofag koji se i danas može videti u Zemunskom parku. Pre Rimljana Kelti su tu imali svoj opidum, utvrđeno naselje. Arheolozi su na Gardošu pronašli ostatke starčevačke i vinčanske kulture, kao i tragove poznije badenske kulture. Brojne zemunske urbane legende vezuju se za ovu kulu. Najpoznatija je legenda o misterioznim podzemnim tunelima koji spajaju Gardoš i Beogradsku tvrđavu. Ulaz u ovaj legendarni tunel nalazi se, po pričama Zemunaca, baš ispod ove kule, koja predstavlja čvorište tajanstvenih mitskih podzemnih puteva.

Izvorno ova kula je nazvana Milenijumska, ime je dobila po jednom milenijumu, odnosno 1.000 godina od dolaska Ugara na ove prostore, a kasnije tokom vremena dobijala je različita imena. Srbi koji su naseljavali Zemun nazivali su je Kula Sibinjanin Janka, po istorijskoj ličnosti Janošu Hunjadiju, koji je ratovao protiv Turaka i koji je kao junak opevan u mnogim narodnim pesmama. Taj naziv je bio opšteprihvaćen i ozvaničen nakon Prvog svetskog rata. Neutralni naziv kula Gardoš dobila je po znamenitom lesnom bregu na kom je pre više od jednog veka sazidana.


→ Vožnja otvorenim turističkim autobusom Tura „Beograd vaš domaćin“ je tura razgledanja grada iz otvorenog turističkog autobusa za panoramsko razgledanje grada, kapaciteta 90 mesta (60 na otvorenom i 30 u zatvorenom delu), opremljen audio-vodičem na osam jezika: srpski, ruski, engleski, francuski, nemački, turski, italijanski i grčki. Tura razgledanja grada otvorenim autobusom traje 70 minuta. Minimalan broj putnika za realizaciju ture je 15. TRASA ZA TURISTIČKI AUTOBUS: Bulevar Kralja Aleksandra (u zoni Pionirskog parka)-Kneza Miloša-Bulevar Kneza Aleksandra Karađorđevića-Dr.Milutina Ivkovića-Trg Oslobođenja-Autokomanda-Bulevar oslobođenja-Trg Slavija-Kralja Milana-Terazije-Kolarčeva-Trg republike-Vasina-Uzun Mirkova-Tadeuša Košćuškog-Cara Dušana-Bulevar Vojvode Bojovića-Pariska-Kneza Sime Markovića-Pop Lukina-Brankov most-Bulevar Nikole Tesle-Ušće-Bulevar Mihaila Pupina-Brankov Most-Brankova-Prizrenska-Terazije- Bulevar Kralja Aleksandra (u zoni Pionirskog parka).


→ Šetnja Skadarlijom Vijugava ulica kojom plovi duh starih vremena, a nagomilani koraci boema, glumaca i pesnika koji banče do duboko u noć i dalje gromko odzvanjaju kaldrmom u centru vekovnog Beograda. Skadarska ulica, načičkana čuvenim kafanama, ostaje simbol grada na ušću dveju reka. Mala riznica snova koju svakoga dana obiđe 20.000 ljudi, predstavlja nezaobilaznu destinaciju za svakog posetioca grada koji želi da upije mirise davnašnjeg doba i kazaljke časovnika vrati unazad. Međutim, legenda o Skadarliji svoju ogromnu ulogu u istoriji Beograda duguje skromnom početku, igri slučaja i industrijskom napretku grada. Skadarlija je najverovatnije jedina beogradska ulica koja je odolevala različitim vetrovima vremena.  

Svoje ime promenila je samo jednom u istoriji. Naime, tokom austro-ugarske okupacije Beograda, za vreme Prvog svetskog rata, zvala se Ružina ulica. Međutim, ali odmah posle oslobođenja, vraćen je stari naziv. U dobijanju epiteta “boemska četvrt” Skadarliji, u periodu pre Velikog rata,  najviše su doprinele poznate ličnosti tog doba koje su živele u ovoj ulici ili njenoj blizini. Među njima su istaknuti književnici: Đura Jakšić, Jovan Jovanović Zmaj, Antun Gustav Matoš, Bora Stanković, Branislav Nušić, Dragomir Brzak, braća Vojislav i Žarko Ilić. Skadarlija je bila dom i glumcima Miloradu Gavriloviću, Čiča Iliji Stanojeviću, Dobrici Milutinoviću, Milki Grgurevoj, Žanki Stokić i mnogim drugima.


→ Krstarenje Savom i Dunavom Brod Sirena, kapacitet: 70 osoba (70 mesta za sedenje). Dužina broda je 17,5m, širina 5 m. Brod je na dva nivoa: donja paluba je restoranskog tipa, potpuno u staklenim površinama tako da gosti broda u svim vremenskim uslovima imaju lep i jasan pogled na panoramu grada. Brod ima profesionalno ozvučenje i prostranu otvorenu terasu na gornjoj palubi.Dnevna tura sa zalaskom sunca u trajanju do 90 minuta pružiće potpuno drugačiji pogled na Beograd. Smena sunčevih zraka sa dekorativnom rasvetom Beograda. Imaćete priliku da sa reke vidite beogradske mostove, Kalemegdansku tvrđavu, Kulu Nebojša, ušće Save u Dunav…