… što na najužem mestu iznosi samo 15 km, a do turskog grada Izmira, vazdušnom linijom je udaljeno 100 km. Ostrvo ima razuđenu obalu, a najveći zaliv je Kalonis gde je smešten i glavni grad ostrva.

Mitilini je glavni grad ostrva Lezbos, danas je to moderan grad koji je nastao na ruinama istoimenog antičkog grada. Smešten je u istočnom delu ostrva, u prirodnoj luci – omanjem zalivu, na svega 20 km od egejske obale Turske.

Molyvos. Antički Molyvos na severu, u poređenju sa drugim starim gradovima ostrva, preživeo je brojne ratove i razaranja. Četvrtaste kuće od prirodnog kamena, ponegde u kombinaciji sa drvetom, i srednjovekovne uske ulice koje cik-cak krivudaju ka visoko pozicioniranoj vizantijskoj tvrđavi, jesu neki od najatraktivnijih kadrova za turiste. Tvrđavu nije moguće posetiti tokom celog dana, pa se pre odlaska raspitajte u samom selu za pouzdanu informaciju.

Petra
Selo Petra nalazi se 5 km od Molivosa, ima stari centar sa uskim ulicama i zanimljivim radnjama. Naziv je dobilo po vulkanskim stenama (petra na grčkom znači stena). U selu je smeštena crkva iz 18. veka Panagia Glykofiloussa.

Za više informacija o smeštaju i cenama aranžmana pogledajte sledeci link:

“MATICO”